Episode 6
6. Venkel
In aflevering 6 gaan de Groentebroers aan de slag met de zo-enorm veelzijdige venkel. Van wortel tot kont is het een lekkere en mooie plant om mee te koken. Jars gaat voor koude soep en Cas voor een warm toetje.
Ze mogen geen venkelthee drinken van het RIVM, al zijn er een aantal Italianen die daar anders over denken. Jars heeft een mooi kinderverhaal gevonden, en Cas rent een Marathon over een veld met Marathos. Of is dat nu een leugen?
Conchita Wurst uit Denemarken teelt venkel met een hoge CO2 footprint, dus moeten we besparen door vleesvervangers te kopen bij de Lidl en de Burger King in Oostenrijk. Dit. En nog meer knotsgekke achtergronden bij de heerlijke anijsbol in zijn witte jasje.
Recepten
We verzamelen al onze recepten op het Groentebroers Medium-blog.
- Venkel Gazpacho
- Rauwe Venkelsalade
- Gekarameliseerde Venkel met Mangosorbet
Hamburgerindex
Benieuwd hoe de ranglijst er tot nu toe uitziet? Check het in onze Hamburgerindex.
Bronnen
- Systematic review of greenhouse gas emissions for different fresh food categories - Stephan denkt 0,48 kg co2e per kg products
- Investigation of the Cytotoxic, Genotoxic, and Apoptosis-Inducing Effects of Estragole Isolated from Fennel ( Foeniculum vulgare ) - Italiaanse onderzoek vindt geen cytotoxiciteit in estragol.
- Human cytochrome p450 enzyme specificity for the bioactivation of estragole and related alkenylbenzenes - Hele scriptie, p.67 is estragol
- Allylalkoxybenzenen | Voedingscentrum - Advies Voedingscentrum over Estragol
- Risicobeoordeling van borstvoedingsthee - Advies RIVM aangaande estragol in thee
- Persbericht: Afspraken over duurzaamheid nog weinig zichtbaar in supermarkten - Vergelijking duurzaamheid supermarkten 2021
- Normal Oder Mit Fleisch - Burger king in Oostenrijk maakt plantbased the new normal
- Lidl legt vegetarische producten direct naast vlees om vleeseter te verleiden | Economie | NU.nl - Nu.nl artikel van Remco over de Lidl
- Environmental impact of plant-based foods - Hanna denkt 0,8 kg co2e per kg products
- Ökologische Fussabdrücke von Lebensmitteln und Gerichten in Deutschland - Institut für Energie- und Umweltforschung Heidelberg denkt 0,2 kg co2 per kg product
- Fennel, root, raw | The big climate database - Concito denkt 4,46 kg co2 per kg product
- Fertilization Strategies on Fennel Crop in the Mediterranean Environment: Agronomic Performance, Costs and Sustainability Assessment - Eén hectare venkel stoot tussen de 1500 en 2500 kg CO2e uit. (figure 3, p. 11)
We bedanken Sebastian Böhnke voor de muziek en Dall-E voor het episode-artwork.
Bedankt voor het luisteren!
Als je het tof vond of ideeën hebt stuur dan vooral een mailtje naar hallo@radiogroentebroers.nl, of like en volg ons op de podcastplatform.
We proberen elke 4 weken een aflevering online te zetten, dus stay tuned!
Groetjes,
Cas en Jars (de Groentebroers)