Episode 7
7. Komkommer
Oef.. het is wel weer even bijkomen na die komkommertijd, vol met kermis, hobbelwegen en wespspinnen. Maar dat kan de Groentebroers niet deren in deze 7de aflevering, vol goede moed duiken ze in de komkommer. De Grieken en de Indiers hebben ruzie over de oorsprong van de Tzatziki (of de Raita). Jars maakt er maar gewoon ijs van en Cas smasht ze voor een optimale smaakbeleving. Ook worden de kaskomkommers onder een vergrootglas gelegd want ze hebben het moeilijk in de Hamburger Carbon Index®. Maar is dat wel terecht?
Jars komt eindelijk tot de kern van ‘warme’ en ‘koude’ smaken, al trekt de komkommer daar niets van aan. Die heeft gewoon lekker een plastic jas aan. Waar Cas weer een hele studie naar moet doen. Deze aflevering is inclusief de nieuwe hit van Bob Marley; “Curcubitaceae”
Recepten
We verzamelen al onze recepten op het Groentebroers Medium-blog.
Komkommer Sorbet
Hamburgerindex
Benieuwd hoe de ranglijst er tot nu toe uitziet? Check het in onze Hamburgerindex.
Bronnen
- Efficacy of Home Washing Methods in Controlling Surface Microbial Contamination on Fresh Produce - ScienceDirect - Gewoon wassen onder de kraan is genoeg
- Effectiveness of Commercial and Homemade Washing Agents in Removing Pesticide Residues on and in Apples - Appels weken in baksoda kan pesticiden verwijderen
- Effect of shrink wrap packaging for maintaining quality of cucumber during storage - PMC - Indiaans onderzoek bevestigd meerwaarde van plastic folie
- How Packaging Contributes to Food Waste Prevention - Plastic om een komkommer levert aan besparing op voedselverspilling meer op dan het kost qua productie uitstoot / Denkstatt - Oostenrijk
- Shrink wrap – still necessary – Further investigation by the CGA September 2018 – Cucumber Growers Association - Onderzoek Britse komkommerbond naar effect plastic jasje
- UV Light Adds Flavor to Out-of-Season Greenhouse Tomatoes | American Council on Science and Health - UV licht op tomaten veranderd de smaak naar "outdoor" tomaten.
- Response of Tomato Fruit Quality Depends on Period of LED Supplementary Light - PMC - Effecten van LED lichten op smaak/nutritional value tomaten.
- Off-the-Vine Ripening of Tomato Fruit Causes Alteration in the Primary Metabolite Composition - Smaak van tomaten wordt bepaald door rijping aan de plant
- Controlled comparisons between soil and hydroponic systems reveal increased water use efficiency and higher lycopene and β-carotene contents in hydroponically grown tomatoes - ScienceDirect - Verschil door groei in grond of hydroculturen
- The embodied carbon emissions of lettuce production in vertical farming, greenhouse horticulture, and open-field farming in the Netherlands - ScienceDirect - Vergelijk open land vs greenhouse bij sla
- Life Cycle Inventory and Carbon and Water FoodPrint of Fruits and Vegetables: Application to a Swiss Retailer - Zwitserse studie oa verschil kas vs onverwarmde teelt.
- 7 miljoen komkommers per jaar - Komkommer teelt in Nederland
We bedanken Sebastian Böhnke voor de muziek en Dall-E voor het episode-artwork.
Bedankt voor het luisteren!
Als je het tof vond of ideeën hebt stuur dan vooral een mailtje naar hallo@radiogroentebroers.nl, of like en volg ons op de podcastplatform.
We proberen elke 4 weken een aflevering online te zetten, dus stay tuned!
Groetjes,
Cas en Jars (de Groentebroers)